Vad är tvångssyndrom (OCD)?

De flesta som lider av tvångssyndrom har både tvångstankar och tvångshandlingar.
Tvångstankar är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, äckel eller obehag. Exempel på tvångstankar är; tänk om det börjar brinna, blir översvämning eller tänk om jag slänger min baby i golvet.

Tvångshandlingarna utför den drabbade för att förhindra obehag eller en fruktad händelse.

Tvångshandlingar handlar om upprepade beteenden eller ritualer (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spisen, kaffebryggaren etc innan man går ut).

Att vara drabbad

Som drabbad av tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan alla energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvånget, som ibland är så starkt att man tar till handgripligheter, ska hålla sig borta. Detta gör livet mycket begränsat.

Den drabbade utför ritualer för att hålla ångesten och tvånget borta. Ofta kräver man ochså att de närmaste skall gå i dessa ritualer. Påfrestningarna för hela familjen blir enormt höga.

I de flesta fall vet den drabbade att ritualerna man går igenom är konstiga och ibland lite tokiga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av OCD ofta tiger om sina problem, tyvärr ochså för sina läkare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

Skattningsskala för OCD

Undersök genom att besvara ett antal frågor om du lider av OCD. Läs Susanne Bejerots inledning och ta del av frågorna här

Informationsfilm om OCD!

"Vem är normal" är en kortfilm (10 min) om tvångssyndrom för barn, ungdomar och deras föräldrar, samt BUP. Se den i sin helhet nedan.

Stor fil (7.2 Mb)
Liten fil (2.7 Mb)

Filerna är i Windows mediaformat och kan spelas upp i stort sett de flesta datorer. Vill du spara filen på din dator högerklicka på filnamnet och välj "spara mål som".

Om det inte fungerar kontakta webbmastern: webbadm[at]telia.com

Copyright © 2001-2007 En PBA produktion Kansli: mailbox[at]ananke.org
Webbredaktör: webbadm[at]telia.com