Hem   E-post            
GRUNDAD 1989              OCD-föreningen Ananke Stockholm | Maria Prästgårdsgata 27 | 118 52 Stockholm | Tfn 08 – 669 30 39

Vad är tvångssyndrom (OCD)?

De flesta som lider av tvångssyndrom har både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, äckel eller obehag.

Exempel på tvångstankar är; tänk om det börjar brinna, blir översvämning eller tänk om jag slänger min baby i golvet. Tvångshandlingarna utför den drabbade för att förhindra obehag eller en fruktad händelse.

Tvångshandlingar handlar om upprepade beteenden eller ritualer (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spisen, kaffebryggaren etc innan man går ut). Att vara drabbad Som drabbad av tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet.

När det är som svårast går nästan alla energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvånget, som ibland är så starkt att man tar till handgripligheter, ska hålla sig borta. Detta gör livet mycket begränsat. Den drabbade utför ritualer för att hålla ångesten och tvånget borta. Ofta kräver man också att de närmaste skall gå i dessa ritualer.

Påfrestningarna för hela familjen blir enormt höga. I de flesta fall vet den drabbade att ritualerna är konstiga och ibland lite tokiga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av OCD ofta tiger om sina problem, tyvärr också för sina läkare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

(materialet taget från riksförbundets hemsida)


Webbredaktör webbadm[at]telia.com
Copyright© 2001-2007
A PBA produktion

» Brief in english

Vidare läsning:
» www.ananke.org