OCD-föreningen Ananke Umeå  |  Viggens väg 10  |  903 65 Umeå  |  Tfn 090-44256  |  E-post ananke_ume@hotmail.com
INNEHÅLL
      Förstasidan
      Senaste nytt
      Aktiviteter
   Om OCD…
      Vad är OCD?
      Exempel på OCD
      Finns hjälp?
      Lästips
   Information…
      Medlem & info
      Kontakt
    Övrigt…
      Styrelsen
      Länkar
 
VAD ÄR OCD?

Vad är tvångssyndrom (OCD)?

De flesta som lider av tvångssyndrom har både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar är återkommande och ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande, meningslösa och orsakar kraftig ångest, äckel eller obehag. Exempel på tvångstankar är; tänk om det börjar brinna, blir översvämning eller tänk om jag slänger min baby i golvet.

Tvångshandlingarna utför den drabbade för att förhindra obehag eller en fruktad händelse. Tvångshandlingar handlar om upprepade beteenden eller ritualer (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spisen, kaffebryggaren etc innan man går ut). Att vara drabbad Som drabbad av tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan alla energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvånget, som ibland är så starkt att man tar till handgripligheter, ska hålla sig borta. Detta gör livet mycket begränsat.

Den drabbade utför ritualer för att hålla ångesten och tvånget borta. Ofta kräver man också att de närmaste skall gå i dessa ritualer. Påfrestningarna för hela familjen blir enormt höga. I de flesta fall vet den drabbade att ritualerna är konstiga och ibland lite tokiga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av OCD ofta tiger om sina problem, tyvärr också för sina läkare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

(materialet taget från riksförbundets hemsida)

 
INFO
    » www.ananke.org


  
  


WEBBANSVARIG
    » Britten
   » E-post

    A PBA PRODUCTION
       Copyright 2007