Livet från den ljusa sidan.

Denna rescension är skriven av Jakob.

På biograferna runt om i landet går den Oscarsbelönade filmen “Livet från den ljusa sidan” eller “As good as it gets” som den heter i orginal. Jack Nicholson gestaltar där en person med OCD (tvångssyndrom). Lite om OCF-CALIFORNIAS medverkan i filmens tillblivelse kan du läsa om i rapporten från vårt möte i mars.

Jag såg filmen i Kristianstad och jag tyckte mycket om den.

Den var inte en pedagogisk utbildningsfilm om OCD med heltäckande beskrivning av olika behandlingsalternativ. Däremot var den en i mitt tycke fin och varm film, som gestaltade de mänskliga aspekterna av att leva med detta tillstånd, på ett humoristskt sätt.

Filmen är inte övertydlig utan antyder bara det helvete som huvudpersonen Melvin har med sina ritualer. Vi som har egen erfarenhet kan läsa mellan raderna. Jag tycker att Jack Nicholson, med sin speciella mimik på ett bra sätt gestaltar den inre strid mellan tvångsmässigt och friskt beteende som ständigt pågår.

Melvin utvecklar en nära relation till en ensamstående servitris på den restaurang där han varje dag äter vid samma bord med medhavda plastbestick. Hon ser hans mänsklighet bakom hans tvångsmässiga personlighet. När hon kommer in i hans liv så hotas hans rigida tvångsmässighet men samtidigt leder det till att hans motivation för tillfrisknande börjar växa och förändringar till det bättre börjar inträda. Filmen skildrar den stora glädjen över små framsteg, som jag så väl känner igen.

I en scen mot slutet av filmen besöker Melvin servitrisen i hennes hem, där även hennes mamma finns för att hjälpa till med vården av hennes sjuke son. Melvin börjar agera tvångsmässigt och servitrisen utbrister i förtvivlan; “- Varför kan inte jag hitta en normal man!!”. Mamman, som har börjat fatta tycke för Melvin inflikar då; “Det finns inga.”

Jag kan å det varmaste rekommendera filmen. Den är fylld av små fina detaljer så den tål säkert att ses flera gånger. I Kristianstad har den lämnat biograferna men den lär snart dyka upp i videobutikerna.

Jakob

ANANKE VID SÖDRA ÖSTERSJÖN