När någon du älskar har tvångssyndrom.

Hämtat från en amerikansk webbplats om OCD, som inte längre existerar

Skrivet av Kelly Luljak

Översatt från engelska av Jakob.

När någon du älskar har tvångssyndrom , kan det vara en mycket prövande erfarenhet för er båda. De kommer att behöva så mycket stöd och förståelese, som du möjligen kan ge dem och du kommer att behöva så mycket stöd och förståelse, som de möjligen kan ge dig. Min man har haft tvångssyndrom sen han var en ung man och trots att vi bara har varit gifta en kort tid har jag fått lära mig mer om tvångssyndrom än jag nånsin hade anat. Det har varit fullständigt omöjligt för mig att hitta några böcker eller artiklar skrivna för att hjälpa vänner och familjemedlemmar till tvångsdrabbade och därför har jag tagit på mig att fylla detta tomrum så gott jag kan. Det som här följer är några av de saker jag själv har kommit fram till när det gäller att hjälpa någon med tvångssyndrom och att lära sig att leva med det själv.

 

En av de första saker jag skulle vilja rekommendera är att lära sig så mycket som möjligt om tvångssyndrom. Läs vilken bok du än kan hitta om ämnet och prata med din älskade om deras problem. Förhoppningsvis kan bokrekomendationerna, informationen och utdragen, som finns på denna hemsida, tillhandahålla en bra utgångspunkt för detta. När jag först började utforska tvångssyndrom med min man blev jag förvånad över hur ofta jag hittade beskrivningar av situationer, som jag hade erfarit eller sett min man erfara och som förklarade varför de hade uppstått. Jag sa alltid till mig själv “Jasså det är därför han gör så ” Det hjälpte mig en hel del i att kunna förstå vad han gick igenom och varför han tänkte och gjorde vissa saker.

 

Jag skulle också vilja varmt rekommendera att försöka se det hela med humor. Det är antagligen det enskilda råd, som har hjälpt mig mest. Vi hittar hela tiden på sånger och skämt om tvångssyndrom. Även om det kan verka lite makabert att skämta om något, som kan vara så handikappande, så tror jag mycket på att “Skratt är den bästa medicinen” i synnerhet när det gäller stressande och deprimerande problem.

 

Stöd är mycket viktigt, men du upptäcker kanske att dina normala stödkanaler inte fungerar. Många av dina vänner och familjemedlemmar kommer inte att kunna förstå dina problem. Försök att komma ihåg att de inte vet så mycket om tvångssyndrom, som du gör och att de inte har någon egen erfarenhet av detta. Mitt bästa stöd får jag från min man och kanske är det så för dig också. Även om han ser allting från motsatt utgångspunkt är han den, som bäst förstår vad jag går igenom. Det verkar hjälpa oss båda att tala om hur vi påverkas av tvångssyndrom. Bara vetskapen om att du inte går igenom dessa svårigheter ensam gör dem mycket lättare att hantera.

 

En annan sak jag skulle vilja föreslå är att hitta på ett namn för tvångssyndrom. Bara något för att särskilja sjukdomen från din älskade. Till exempel kallar jag min mans tvångssyndrom för “Fot”. Genom att göra det kan jag lätt uttrycka att jag blir frustrerad över sjukdomen utan att få honom att känna sig skyldig. Kom ihåg att du kan älska personen utan att älska sjukdomen och att han har mycket lite kontroll över det och ine tycker om att ha tvångssyndrom. Att namnge sjukdomen kan vara en hjälp att kunna uppfatta den, som en separat enhet, som ni båda kan tycka illa om och bekämpa.

 

Att prata med andra människor, som är i en liknande situation kan också vara till stor hjälp. Du kan kanske hitta en lokal tvångssyndrom-stödgrupp eller helt enkelt kommunicera med andra över internet. Du har redan hittat en person att prata med och jag hoppas att jag tillslut ska ha en grupp av E-mail brevvänner, som kan diskutera tvångssyndrom och bilda något slags cyberspace-stödgrupp.

 

Lycka till med att hjälpa din älskade att hantera tvångssyndrom. Försök att vara stödjande och positiv mot dem och låt dem alltid veta att du, oavsett vad som händer, kommer att älska dem, även om deras ritualer driver dig till vansinne. Var snälla mot varandra och kom alltid ihåg att leta efter det som är bra eller humoristiskt i allting.

 

Med mina bästa önskningar och Guds kärlek.

 

Kelly R Luljak

ANANKE VID SÖDRA ÖSTERSJÖN