Stefans berättelse.

Denna berättelse har jag fått via epost till

ananke@telia.com

Du är välkommen med Din!

Jag heter Stefan Hirvonen och är 35 år. Jag är gift med Kristina och vi har 4 barn. 3 flickor och en pojke. Flicka 1 är “frisk”, flicka 2 har fått diagnosen utvecklingsförsening, flicka 3 har fått diagnosen utvecklingsförsening och specifika läs- och skrivsvårigheter, och pojken har diagnosen svår DAMP med TICS, lexikal syntaktisk störning (språkstörning) och utvecklingsförsening. Själv fick jag diagnosen tvångssyndrom i höstas 1998.

Vad jag vet så har jag alltid haft tvångshandlingar för mig. Jag har alltid varit en “tvättare”. Jag kan duscha många gånger per dag och när jag duschar så måste jag göra på ett speciellt sätt. Jag måste alltid göra det i samma ordning annars måste jag göra om det. Duschningen tar ofta inte så lång tid, kanske 20 – 30 minuter. Jag har inga problem med att klä på mig. Jag gör alltid lika dant (kalsonger, strumpor, byxor, tröja). Jag klär inte av mig om jag klätt på mig.

Jag tvättar händerna ofta. Många gånger per dag. Jag jobbar inom sjukvården och det är ju bra mig för där skall det ju vara “sterilt”. Jag tvättar mig så fort jag gör någonting. Tycker att det är obehagligt att bli smutsig. Har ingen bacillskräck eller någonting sådant.

Jag är även en “kontrollerare”. Jag måste kontrollera så att spisen är stängd, dörrarna/fönstren stängda, spolat på toaletten m m. När jag skall gå från bostaden så måste jag kontrollera så att dörrar och fönster är stängda, spolar på toaletten (även om det inte behövs). Jag gör även detta om jag vaknar på natten och går på toaletten. Då går jag samma runda som jag gjorde när jag gick och lade mig. Måste gå samma runda varje gång. Det kan ta lång tid att alltid kontrollera allting. Jag litar ju inte på att min fru har gjort det riktigt.

På jobbet så måste jag har vissa saker i en speciell ordning. Stolar, pärmar m m. Jag måste sitta på samma stol när jag får rapport och på samma plats. Jag kontrollerar även att jag har gett patienterna rätt medicin. Det tar ibland lång tid med att kontrollera varje sak man skall göra. Jag måste göra samma saker varje natt som jag arbetar för att jag skall känna mig säker. Jag kontrollerar även att andra har gjort vad de skall göra.

Någonting som jag också alltid har gjort är att jag måste kamma mig många gånger per dag. Jag kammar mig så fort jag har tillfälle till det. Gäller även om jag kommer upp på natten. Håret måste ligga på ett speciellt vis. På jobbet har jag alltid kam på mig.

Jag har även problem med att jag brukar lukta på mina kläder för att lukta så att de inte luktar. Jag har aldrig en tröja på mig merän en dag. Så det går åt mycket tvätt.

Jag måste alltid känna på saker. Kör jag bil så måste jag alltid känna på någonting i bilen. Det kan vara vad som helst. Jag kan trumma med fingrarna i bordet. Gunga från sida till sida. Jag måste alltid sitta på samma plats var jag än är m m.

Jag sitter ofta och hoppar med ett ben. Och det kan jag göra precis när som helst. Många tycker att det är mycket störande att jag gör det.

Ett stort problem är mitt pedanteri. Jag skall alltid göra allting så pedantiskt. Fylla i blanketter, skriva brev, städning, hålla ordning och reda m m.

Det finns säkert många andra saker som jag gör som jag inte har skrivit om här. Jag har inga tvångstankar.

Jag går till en psykiatriker på psykmottagningen i Simrishamn sedan i höstas. Jag behandlas med T. Zoloft 50 mg. Jag tar för tillfället 150 mg en gång per dag. Jag tycker att de har hjälp betydligt men att jag har fortfarande många tvångshandlingar kvar.

Jag är sjukskriven 25% på min tjänst. Jag orkar inte jobba så mycket som jag skall (100%). Det är jobbigt att ha tvångssyndrom och jobba full tid. Jag har för någon vecka sedan berättat för mina arbetskamrater att jag har tvångssyndrom. Det kändes skönt när jag gjort det. Nu hoppas jag att de har mer förståelse för det som jag gör.

Jag känner att det skulle vara bra att träffa andra med likadana problem. Man är ju inte ensam om sitt problem. Ju fler vi är desto starkare blir vi.

Om det finns någon i närheten av Skillinge som vill taga kontakt med mig så går det bra.

Med vänlig hälsning

Stefan Hirvonen, född -64

Vinkelgatan 3

276 60 SKILLINGE

e-post: stefan.hirvonen@swipnet.se

ANANKE VID SÖDRA ÖSTERSJÖN