2:e oktober 2003

Jag cyklade ner till Söderportskolan vid kvart över sex på torsdagskvällen och när jag närmade mig aulan så undrade jag vad alla dessa människor gjorde där, det måste vara något annat som pågår samtidigt tänkte jag. Vid entrén till aulan satt Agneta och Lena och tog betalt och inne i aulan träffade jag Jan, Lasse och Kerstin vid ett bokbord med Ananke -material. Lasse sa att det skulle komma trehundra personer. Jag gick fram och hittade en ledig plats rätt långt fram men det började fyllas ordentligt.

Vid halvsju gick en kvinna vars namn jag tyvärr har glömt upp och hälsade välkommen och sa att hon var ordförande i föreningen Attentions lokalavdelning i Kristianstad och att om bara Pelle skulle dyka upp så skulle vi nog få en trevlig kväll. Därefter gick Lasse upp och presenterade OCD-föreningen Ananke i östra Skåne och Blekinge och berättade om vår verksamhet. Lena kom sen och berättade om sina erfarenheter av att vara mor till ett barn med tvångssyndrom.

Vid sjutiden tog Pelle Sandstrak scenen i besittning och talade sen i ett sträck i en och en halv timme om sitt liv med sina bägge diagnoser Tourettes syndrom och tvångssyndrom eller OCD. Pelle är en verklig estradör och han gestaltade sin berättelse genom att spela upp scener ur sitt liv från duster med läraren och tandläkaren i skolan till möte med svärmor, svärfar och polisen och hur han lärt sig att åka slalom mellan tics och tvångsritualer för att försöka verka “normal” vad nu det är. Han sa att han såg fram emot den dag något studieförbund bjöd in till föreläsning där en normal människa skulle berätta om sitt normala liv. Pelle sa flera gånger att han nu är “så frisk han vill vara” men han beskrev också hänsyslöst självutlämnande hur han gått ner sig djupt i sina sjukdomar innan han fick verksam hjälp.

Vid pausen vid halvniotiden var jag tvungen att lämna föreläsningen eftersom jag skulle stiga upp halvfem påföljande morgon så jag fick aldrig höra hans berättelse om den hjälp han fått och om hans syn på hur man bäst bemöter en människa med dessa problem. Om du som läser detta stannade kvar så skriv gärna ner dina intryck och skicka dem till ananke@telia.com så kan jag komplettera referatet.

Det var en givande kväll och roligt att så många tog del av den.

Jakob

ANANKE VID SÖDRA ÖSTERSJÖN