Vad är och vad är inte tvångssyndrom?
Problemområde
Exempel på vad som inte är tvång:
 
Exempel på vad som är tvång:
 
Vuxna
Barn och Ungdomar
 
Vuxna
Barn och Ungdomar
Räkna och repetera
En man som räknar om lönen stämmer när han har fått sin lönecheck. En skolelev som räknar om ett mattetal två gånger för att veta att han har gjort rätt.   En kassör som måste räkna kassan 15 gånger innan hon kan gå hem. En flicka som måste tända och släcka lampan 20 gånger innan hon kan lägga sig.
Tvätta
En man som alltid tvättar händerna efter toalettbesök. En tonårig flicka som står och sminkar sig varje morgon innan hon går till skolan.   En kvinna som måste tvätta händerna exakt 25 gånger innan hon kan laga maten. En pojke som måste tvätta händerna 60 gånger efter toalettbesök. Slutar han innan han har gjort det 60 gånger tror han att han smittar ner andra med någon bakterie om de skakar hand.
Kontrollera / Ifrågasätta
En kvinna som kollar om ytterdörren är låst innan hon går hemmifrån. En pojke som kollar att dörren är låst 2 gånger när han går hemmifrån. Detta gör han för att han har sett sina föräldrar göra det.   En man som måste kontrollera att tankluckan är stängd flera gånger innan han törs köra iväg. En tonårig tjej som måste torka händerna efter toalettbesök flera gånger för att veta att hon är tillräkligt ren.
Arrangera / Organisera En man som när han sorterar smutstvätten lägger mörk och ljus tvätt för sig. En kille som organiserar sina bilder på fotbollsspelare utifrån vilken klubb fotbollsspelaren spelar i.   En kvinna som sorterar tvätten i en viss ordning. Gör hon det i fel ordning får hon börja om från början. En tonårig pojke som inför träningen måste packa väskan i en viss ordning. Blir det fel måste han börja om.